9209,58%1,97
34,54% 0,24
36,46% 0,34
2961,34% 0,90
4965,45% 0,74
Solucan gübresi üreticiliği ile bireysel olarak başlanan durumlar zamanla profesyonel bir gelir kapısı haline gelmeye başladı. Çalışmaların bu doğrultuya gelmesindeki temel etken solucan gübresinin tarımda verimliliği artırmada gösterdiği başarılardır. Solucan gübresi kullanıldığında bitkilerde verim daha fazla olmakla birlikte, bitkilerin gelişim konusunda daha kısa sürede reaksiyon gösterdiği durumlar da gözlemlenmektedir. Bu doğrultuda merak edilen, Solucan gübresi nasıl üretiliyor? Solucan gübresi ne kadar kullanılmalı? Solucan gübresinin faydaları neler? Sorularının yanıtı yazımızın devamında.
Solucan Gübresi Nasıl Üretilir?
Solucan gübresi profesyonel olarak özel tesislerde üretilebildiği gibi ev ortamında da üretilmeye uygundur. Ev ortamında üretilen solucan gübresinin tüm aşamalarına kompost adı verilmektedir.
Bilindiği gibi solucan gübresi tarımda en verimli toprak olarak belirtilmektedir. Solucanların doğal atıklardan verimli toprak elde etmesi ile elde edilen solucan gübreleri bitkilerin daha hızlı büyümelerini sağlar. Solucanların beslendikleri atıklardan elde dilen dışkıları solucan gübresi olarak kullanılır. Evde bu adımlar oldukça kolaydır. Yalnızca zemin olarak kullanılacak kağıt, karton gibi materyaller ve evlerde atık olarak bulunan, yiyeceklerden artan kısımlarını solucan besini olarak kullanmak yeterli olacaktır. Evdeki gıda atıklarından beslenen solucanlardan elde edilen dışkının yüksek verim sunması adına ilk anda değil altı aylık bir sürecin ardından kullanılması daha etkili olacaktır.
Evlerde bu şekilde solucan gübresi yapılmaktadır. Bunun en önemli avantajı ise sıfır atık çıkması konusunda etkili olmasıdır. Elbette ev ortamında yapılan çalışmaların dışında özel olarak bu işle uğraşan kişilerin de varlığı hiç azımsanamayacak kadar fazladır. Daha profesyonel bir ortamda özel olarak düzenek ve materyaller ile milyonlarca solucan ile çalışmalar yürüten kişiler de vardır. Bu açıdan solucan gübresi bir anlamda ek bir gelir kapısı olarak görülebilir.
Solucan Gübresi Hangi Bitkilerde Kullanılır?
Solucan türlerine baktığımızda dünya genelinde ortalama 500’den fazla solucan türünün var olduğu belirtiliyor. Ancak bunlar arasında yalnız 7 tanesi gübre üretiminde verimli sonuçlar sunmaktadır. Özelikle de Kırmızı Kaliforniya solucanı olarak adlandırılan tür, en sık kullanılanlardan biridir.
Solucan gübresinin kullanım alanları olarak, bahçe, tarla, sera hatta evlerde saksı içerisinde dahi kullanıma uygundur. Zengin besin içeriğine sahip olmasından dolayı eklediği bitkilerin daha sağlıklı bir gelişim süreci geçirmesine olanak sunmaktadır. Solucan gübresi kokusuz yapıda olup meyve ve sebze yetiştiriciliğinde tercih edilmeye uygundur. Toprakta belirli periyotlarla kullanılmayı sürdürüldüğü durumlarda, toprakta bulunan ağır metal birikiminde azalmalar görülmektedir. Bu özelliği ile yalnız bitkiler üzerinde değil toprak yapısı üzerinde de olumlu etkileri açığa çıkmaktadır.
Kısaca belirtmek gerekirse solucan gübresi yalnız bitkilerin büyümesinde etkili olmakla sınırlı kalmaz, aynı zamanda toprak yapısına da olumlu etkilerde bulunur. Diğer kimyasal içerikli maddelerin kullanılmasındansa tamamen doğa içeriklere sahip olan solucan gübreleri ile toprakta daha fazla verim elde edilebilir. Tarım alanında faaliyet gösterenlerin öncelikli tercihleri arasında solucan gübresinin olmasında bu durumun etkisi vardır.
Solucan Gübresinin Faydaları Nelerdir?
Solucan gübresi toprak yapısında bulunan organik maddelerin daha fazla çoğalmasını sağlar
Bitkilerin dış etkenlere karşı direncini artırır
Daha hızlı ve sağlıklı bitki gelişimini sağlar
Bitkilerde zaman zaman görülen hastalıklara karşı doğal koruma sağlar.
Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri daha uzun vadede almasına olanak sunar.
Diğer kullanılan gübrelere oranla daha yüksek değerlere sahiptir, bu da toprak kalitesini artırmaya imkân verir.
Toprakta bulunan su kaynaklarını daha uzun süre toprakta tutunmasını sağlar.