9232,9%-1,73
34,53% 0,17
36,59% 0,07
2925,66% 0,20
4967,14% 0,00
Kullanım alanına göre uygun çim çeşidini seçmek daha fazla verim alınması açısından önem arz eder. Çeşitlilik bol olduğu durumlarda elbette seçim ve hatta doğru seçimi yapmak fazlasıyla kafa karışıklığı yaşatabilir. En sık çim kullanılan alanlar olarak, spor salonları, bahçeler, parklar gösterilebilir.
Çim çeşitleri iki ana grupta incelenmektedir. Sıcak ve kuraklığa dayanıklı olanlar ve soğuk ve sulak alanları sevenler olarak iki ayrı kategoride çim çeşitlerini ayırabiliriz. Son zamanlarda hangisi öncelikli derseniz; daha çok sıcak ve karasal iklim şartlarına adapte olabilen ve su ihtiyacı az olan türlerdir. Bunun en temel nedeni ise küresel ısınmanın etkisi ile su kaynaklarının hızla tükenmesi. Elde bulunan kaynakların daha verimli kullanılması ve gelecekte yaşanması muhtemel görülen kuraklığa karşı su tüketiminde daha az ihtiyaç duyan uygulamaların öncelikli olmasıdır. Çim türlerinde de bu şekilde fazla suya ihtiyaç duymayan ve farklı iklimlere uyum sağlamakta başarılı olanlar öncelikli olmaktadır.
Peki çim tohumu nasıl olur? Çim tohumu ne zaman ekilmelidir? Sorularınızın cevabı yazımızın devamında.
Çim Tohumu Nasıl Olur?
Çim tohumu seçimi önemlidir. Doğru alanda kullanıldığında verimi artan ancak tam tersi bir seçim yapılan durumlarda beklentileri karşılayamayacak sonuçları bulunan çim tohumları kendi içerisinde çeşitliliğe sahiptir. Dolayısıyla da seçim esnasında bulunduğunuz bölgenin şartlarına uyum sağlayabilecek çeşitleri seçmek daha doğru bir karar olacaktır. Çim tohumu satışı artık pek çok noktadan sağlanmaktadır. Online satış sitelerinde birebir çim tohumu satışı gerçekleştiren bayilere kadar farklı alanlardan çim tohumu seçimi yapılabilir. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz ürüne kısa yoldan sahip olabilirsiniz. Şimdi gelelim asıl soruya; çim tohumu nasıl ve ne zaman ekilir?
Çim tohumu ekileceği zamana tohum çeşidi belirler. Seçtiğiniz tohum çeşidi yaz tohumu ya da kış tohumu olarak hangi gruba dahilse onun gereklilikleri öncelikli olur. Kış çim tohumu ekimi esnasında toprağın sıcaklığının 20-25 derecenin altında olması öncelikli olurken, yaz çim tohumu çeşitlerinde ise bu oran 30 derece sınırına dayandırılmaktadır.
Çim tohum yumuşak toprağı sever, hali ile de bu detayın sağlanması için toprağın belirli işlemlerden geçirilmesi gerekir. Öncelikli çim tohumunu ekilmeden önce alanı hazır hale getirmek için varsa yabancı otlar bunlar koparılmalı toprak havalandırılmalı. Bu aşamanın ardından toprak ısısı ölçülür, bu adım ayrıca önemlidir, belirttiğimiz gibi seçilen çim tohumunun ihtiyaç duyduğu toprak ısısının sağlanması kontrolleri yapılmalıdır.
Genel olarak kış çim tohumları için doğru tarih aralığı eylül-ekim aylarında gerçekleştirilir. Yaz çim tohumunda ise bu zaman aralığı mart-nisan gibi olmaktadır.
Eğer ki gerekli şartlar sağlanırsa ortalama 7 gün gibi bir sürede tohum çimlenmeye başlar, 20-21 günlük bir zaman diliminde ise ekim yapılan alanın tamamında çimlenme gözlenebilir. Önemli bir nokta da sulama zamanıdır. Çimlerin sulanması için günün ilk saatlerinde erken saatlerde yapılması daha doğru ve verimli olmaktadır.